Poker-SM del 1 – Sviten Special

Hej!

Jag får passa på att välkomna mig själv till SeatOpen.se. Jag har tidigare bloggat på diverse andra sajter men jag tyckte det kändes rimligt och rätt att mina bloggar från Poker-SM skulle publiceras på den officiella sajten för just Poker-SM. Om vi ska nudda SM som koncept före händelserna drar igång så var det här mitt fjärde SM, jag tog oskulden på Malta och nu har vi varit i Tallinn tre år i rad. Varje år har förbättrats både gällande logistiken och antal deltagare, så i år la man till en dag på schemat så man skulle ha chansen att spela så många SM-discipliner som möjligt. En chans jag såklart tänkte ta.

Jag landar en dag före eventet drar igång, det har blivit lite tradition att man hinner träffa arrangörerna kvällen innan och spela lågt med öl och skratt. Dessutom är det ganska nice att vakna utvilad när veckan drar igång, jämfört med resten som ramlar (bokstavligen talat) av båten eller flyget 05:30 och planerar att spela fokuserad poker 14:00 när första eventet börjar. Så vi är ett gäng som ses i pokerrummet måndag kväll för lite umgängespoker och introduktionsöl. Att dyka upp på SM är lite som att komma in på kontoret en måndagmorgon, hälsa på alla och fråga vad de har gjort i helgen. Förutom att kontoret blir en guldfärgad bardisk med baltiska priser, och helgen har varat ett helt år.

Det verkar vara problem att starta spel då jag misstänker att förbundet och arrangörerna är på middag. Brush (det man kallar den som är huvudansvarig för att starta och upprätthålla spel i pokerrummet) är inte känd för att lovordas i hissen direkt, och man måste tjata igång bord om man vill spela, de gör ingen effort själva alls. Men det här har jag ju koll på, och när listan till Holdem Cashgame är FULL så går jag och klagar lite för tredje gången på en timme tills de öppnar upp ett bord. Det är jag och en tysk gubbe som sätter oss. Han smäller upp €2500 på bordet och jag slickar mig för munnen. Dra in chokladmoussen och en avec på middag ni i förbundet, sitt kvar lite till… Nog ska jag hinna göra sauerkraut av den här Löwenbräu gubben och frirulla veckan innan stolarna kring bordet fylls. Men Bernard som han visade sig heta sätter sig och käkar en handbörjare i baren, och efter 10 min av ensamhet kring bordet kommer allas vår favoritbrush och säger att nu stänger vi bordet, det var ingen som ville spela. Nu är man tiltad innan första kortet ens är i luften. Men med fina gubbar intrillandes och kall öl så blir inte tilten långvarig. Vi lyckas till slut få igång ett Sviten cashgame där Bernard sätter sig bakom mig och får titta på mina kort för att försöka lära sig. Efter 45 minuters bryter han tystnaden.

“I äm nöt cönvinced about dis game. It sheems very boring.”

Ja du Bernard. Berra. HADE DU HÅLLT DINA MANUEL NEUER FINGRAR UNDAN DER HAMBURGER så hade vi inte behövt sitta här.

Det blir hur som helst ett trevligt game, och eftersom den första SM-disciplinen är just Sviten Special så blev det en nyttig pokerskola där jag lärde mig ganska mycket. Jag har knappt spelat Sviten innan alls så jag är tacksam (tacksam och tacksam…de fick ju bra betalt) för gubbarna som utbildade mig sådär dan före dopparedan. Jag tar en väldigt tidig kväll, this aint my first rodeo. Jag vet att festen börjar 14:00 imorgon och då vill man vara färsk och kunna ta en mysöl och skaka händer istället för att vara bakis.

Vaknar 12:00 purfärsk och beställer en Benedict med kaffe på telefonen innan jag lägger mig i badkaret för att vakna. Fan vad skönt att känna sig pigg i starten av veckan. Jag går emot hissen i god tid för att åka ner och hälsa på nyanlända, och väl där träffar jag en trio som luktar systembolagsgata och dessutom har varsin Staropramen i handen. Visar sig att jag känner en av dem ganska väl, men kände alltså inte igen honom. Mycket riktigt kom de direkt från båten där man kan anta att det har druckits fler öl än man har fått minuters sömn. Båten verkar vara lite av en tidsmaskin. Man är ute på vattnet i 12 timmar men åldras två månader under färdens gång.

Nere i casinot är det spelarauktion. Man kan alltså bjuda pengar och köpa spelare, och den som kommer längst i turneringen vinner hela potten. Dessutom har man i år bestämt sig för att donera en del av auktionspotten till välgörenhet, fantastiskt initiativ! Mauritz säger åt mig att hänga lite i området då det är auktion och jag kanske skulle bjudas på, men vem fan vill köpa mig i Sviten? Jag sätter mig med Calle i hörnet och tar in en lill lunch istället. Hör mitt namn ropas men antar att ingen köpte mig. Mer om det senare…

Spelet drar igång och det blir hela 113 deltagare i Sviten Special. Undrar man hur det spelet går till så får man gärna googla, men det är en hybrid av Mörkpoker och Omaha. Tänk er att någon har suttit hemma en vinkväll med brädspel och utbristit “Vafan jag gillar ju både Monopol och Trivial Pursuit! Ska vi inte kombinera spelen?!”. Till slut sitter man och köper hotell på blå pluppchans eller behöver veta Olof Skötkonungs favoriträtt för att ta sig ut ur fängelset… Där har ni Sviten Special.

Jag drar ett trevligt startbord med bland andra Erik Backlund. Det händer inget supermärkvärdigt de första timmarna, och vi går på matpaus till en pizzeria runt hörnet. Blir ett trevligt gäng med Matz, Nisse, Kristina, Sigge och just Backlund. Det är alltid kul att debriefa lite om hur man upplever bordet och lite händer som har hänt. Vi kommer tillbaka efter maten och jag slår upp mig till ungefär dubbla average genom ett par små potter som går min väg. Sen höjer Backlund upp och jag kikar ner på AAAJ8. Nu är jag ingen erfaren Svitenlirare men det känns som en fantastisk hand, just för att AA med någon suit spelar fint i Omahan, och triss på näven är ju också en premium hand. Jag pottar om, och han såsar in efter en del betänketid. Flop kommer A85 och vi kastar våra kort, jag sparar essen såklart och han köper också två. Visar sig att han startade med 333 och han byter in en 4 så han har stegdrag. Jag lyckas ducka stegen och dubblar upp, nu måste jag nog vara chipleader, 4 gånger average med lite drygt halva fältet kvar.

Bordet bryts och jag flyttas till ett bord med högre medelålder. Vanligtvis är det en indikation på ett bättre bord, men i Sviten kan man inte underskatta någon alls. Blindsen kilar upp och jag lyckas sno väldigt mycket, en ung kille höjer upp 3x big blind och jag pottar om med fyra hjärter på hand, QJ97 och en svart 2a. Spelar ganska bra i Omahan för många stegar, jag har en okej chans på färgen då man får köpa “ett öppet” så man har två chanser. Och han kan såklart vika redan nu. Han våndas och kastar till slut vad han säger var “starka tvåpar”. Får höra av facit dagen efter att överspela sina fyrfärger är ett stort misstag, men if it ain’t broke, don’t fix it. Jag gillar att gå för vinst i alla lägen och även fast bubblan närmar sig så är planen att chippa uppåt och sätta press på de mindre stackarna.

Jag foldar i tidig position och går emot toaletten där jag springer på “Dansken”. Om man undrar vem Dansken är så kan man ju ta sig en funderare vad sorts attribut man kan tänkas ha när man blir kallad Dansken. Antingen är det att han härstammar från Danmark, eller så är det faktumet att Tuborg gärna vill ha honom som Instagraminfluencer. Han säger att han köpte mig i auktionen och att jag får lycka till. Okej! Trevligt. På vägen tillbaka till borden blir jag stannad igen, den här gången av Mikael Wulff, “Vargen från Askersund”. Han säger att han köpte mig i auktionen och att jag får lycka till. Jaha?! Nu är frågan vems ord man ska ta, en dansk eller en varg. Vargen var betydligt nyktrare så det känns som att han har rätt, som han också visade sig ha.

Sen kom en väldigt intressant hand. Jag öppnar T876 spader och hjärter 6 på knappen. Herren i big blind pottar om till ca 90k med 50k bakom. Känns som man måste ta en syn, extremt starkt drag och kommer brädan mittenkort har man ju tvåpar, kåk eller stege på den halvan. Jag synar. Flop kommer förträffliga AJ2 alla hjärter… Han går allin för 50 in i 200 och jag får ju syna. Nu till det kluriga. Han byter två. En indikation på att han startade handen med triss, men i det här spelet kan det ju också vara så att man började med AA och nu sparar en hjärter för att köpa in färg också. Vad byter man i mitt läge här? Kastar man hjärter 6 för att gå för färg/stege på handen, och i princip ge upp brädan? Kastar man allting förutom sexorna för att försöka hitta en till hjärter för flush, och eventuellt en triss/tvåpar på hand? Kastar man allting förutom hjärter 6 för att endast gå för färgen? Dagen efter frågade jag tre stycken kunniga svitenspelare vad de hade gjort. Alla tre gav mig olika svar. Jag sparar 66 och får in QT3 alla ruter på hand. Tack och godnatt. Han visar mycket riktigt AA och en hjärter, men har inte lyckats förbättra sig på något sätt heller. Dealern lägger upp en K på turn som ger mig stege och vi duckar kåk på river så det blir en split pot. Mycket bra resultat efter mardrömsflop och uselt köp.

Jag flyttas igen, och nu sitter det en herre vid bordet som är så full så han inte kan sitta upp på stolen ens. Nämner inga namn men en hint är att det var så kallad “Dude day”, där många klär ut sig till Big Lebowski. Den här killen nailar utseendet utan att ens behöva byta om. I alla fall, han är grov chip leader och kan varken hålla i sina kort eller sitta på sin stol. En snäll kompis till honom står bakom och sköter hans ekonomi, lägger in marker i potten utifrån hans verbala beslut. Hon matar honom med kaffe som om det vore välling. Han får in det semidött ett par gånger i STORA potter men lyckas hitta split. Någon säger åt honom att nu räcker det, nu får han inte dricka mer. Hans reaktion är en av mina höjdpunkter på hela resan:

“Vad är det för vits att sitta här, om jag inte får dricka? Vad är det för mening med att spela kort om jag inte får dricka öl? Nej men på riktigt, varför ska jag sitta här om jag inte får dricka? Det finns ingen mening med det, det är helt meningslöst.”

Han fick det att låta som att spela kort utan att sippa öl var ungefär som att läsa en hel bok på kinesiska. Att sätta sig på ett flygplan och stå still på landningsbanan i två timmar för att sen gå av hemma istället för att kliva av i London. Ett totalt meningslöst koncept att spela utan att dricka. Visst att många, mig själv inkluderat, tycker det blir lite extra spice att vara salongs under just SM. Men att korsa ekvatorn till argumentet att det inte finns någon poäng alls med att spela “nyktert”. Med finalbordet i sikte. Då har man tyvärr ett problem.

Han blir sur på baren/arrangörernas beslut och lämnar bordet i kanske en timme. Om han gick upp och demolerade minibaren eller om han tog en nap låter jag vara osagt. Han kommer i alla fall tillbaka till en decimerad stack, nu i pengarna och med finalbordet i sikte. Han säger pott från tidig position som visar sig vara 60k. Med tanke på att startstack var 30k så förstår ni att nu drar det ihop sig emot turneringens slut. Jag sitter i BB med JJ333 på given. Vanligtvis bör man slå om här då man blir väldigt “naken”/exponerad om man slowspelar och sen sitter nöjd vid kortbytet. Men det finns ju inte en chans att Kungen i Minibaren märker vad jag gör i bytet. Så jag synar bara. Flop kommer typ T hög och jag säger check, han säger 60k, jag synar snabbt och knackar i bordet för att indikera till dealern att jag inte behöver några fler kort. Han märker ingenting och jag minns faktiskt inte hur många han kastade. Vi hamnar i alla fall allin och han hittar tvåpar på river och ett par på hand. Vi delar potten som bröder.

Något varv senare slår jag ut honom när han återigen får in det tveksamt och endast behöver en knekt på river för att få halva potten och överleva. River är en knekt men den ger mig färg så han blir glad i några sekunder innan han inser att han är busto, finito. Kanske Bernard skulle ha sett klientelet innan han uttalade sig om spelet som tråkigt.

Spelet bryts för finalbord, klockan är 04:00 och tar tar ungefär en halvtimme för TV-crew att rigga mekaniken innan spelet börjar igen. Det finns en replay av hela finalbordet på www.twitch.tv/seatopen om man känner att man vill kika på det. Jag har bara varit på TV-bord en gång innan i karriären och det blir ju väldigt mycket seriösare när man är miccad och har kameror på sig. Man kan inte riktigt speak freely som man gjorde innan, och nu är det nästan €8000 i förstapris och vi har alla förstaplatspokalen i sikte. På finalbordet är det egentligen bara en person jag anser mig känna, och det är Jari Porkka som tyvärr startar spelet med minst stack. Jag startar finalbordet som etta i marker, och så här såg countsen ut courtesy of Lina Olofsson.

Olof Haglund – 1 miljon
Annika Tägström – 905k
Karl Göran Gottfrid – 510k
Jörgen Elfström – 420k
Tommy Bergman – 400k
Anton Lilja – 135k
Jari Porkka – 100k

Med så pass höga blinds så smäller det mycket från start, och det blir jag och Annika som stångas mest fastän att vi ligger ganska solklart etta och tvåa. Vi spelar lite potter och jag ser henne höja 3x BB mest. Några händer senare höjer hon nu till 2x BB från mittposition. Jag sitter på knapp med QJT96. Öppet stegdrag och en single suited rundown i Omahan. Här bör man väl ta det lite piano med tanke på stackstorlekarna, men jag går för vinsten och om jag kan positionera mig själv som stor chip leader så kan jag stjäla blinds och sätta mycket press framöver. Annika har minraisat till 120k och jag säger pott från knappen med min semibluff. Den erfarna dealern säger 810,000 och jag säger nej det kan det inte bli, räkna igen. Hon räknar igen, och säger 810,000. Jag säger nej igen, och hon klappar lite i bordet framför mig irriterat och säger eight hundred and ten thousand. Lägg in markerna och sluta vara svår. Klockan är 05:30 och sannolikheten att jag har fel är väl betydligt högre än dealern, så jag säger fine och lastar in större delen av min stack. Alla viker och handen efter konstaterar dealern att visst hade hon fel, den riktiga summan skulle ju bli i trakterna hälften av 810k. Där kan man väl snacka rungood på hög nivå, enda gången man är inne med en bluff så spär dealern på min betsize som får alla att springa och gömma sig under en sten. Jag ser tillbaka på streamen senare att Annika bara hade par i damer på hand, så det var nog en enkel fold även om det var 400k eller 800k. Vi chippar upp.

Jari bustar efter att ha splittat ett par potter och sen kommer en riktig 10 minuters hand. Annika höjer upp och “KGK” går allin för en liknande summa som hennes raise. Jag har blivit tilldelad 77783 och det är ju en jättestark hand. Men samtidigt en vunerable hand och om Annika vill stångas så finns det ju goda chanser att hon har högre triss eller en färdig hand på näven. Jag bestämmer mig för att såsa in markerna istället för att syna halva min stack. Annika är allin också och nu vore det ju trevligt om man kunde skeppa hem det här och sitta med 80% av markerna med sex spelare kvar. Flop kommer Q52 regnbåge, och här gör jag ett stort(?) misstag. Jag sparar 7778 och kastar 3an. Min logik är att om det kommer en sexa så får jag öppet stegdrag på brädan. Det man ska göra här är tydligen att kasta 8an, för hittar man ett stegdrag på brädan i kombination med 3an så kan jag ha stege redan på turn. Men det blir ett mirakelmisstag då jag köper ett öppet och första kortet som presenteras är en 8a. Mauritz står bakom mig för att assistera dealern med sidopotter och viskar “magiskt köp” när han ser min inköpta båt på handen. Men det visar sig bli en lika förrädisk båt som Silja Line Stockholm – Tallinn då Annika har sparat 999A och hittat ett till A! KGK har QQ på hand och floppat topset, så med kåk på handen blir jag alltså “scoopad” och förlorar en jättepott emot Annika samtidigt som KGK tripplar upp sig till en komfortabel andraplats i countsen.

Sedan sitter vi sex spelare i två timmar innan någon ryker. Sviten är ju som bekant långt ifrån min paradgren, men när blindsen blir så extremt höga så har jag möjligheten att ta bort postflopedge från de här rävarna och försöka applicera så mycket press som möjligt preflop och sno blinds. Tyvärr så ligger jag ju nu i princip på delad sistaplats och det är många allins man lyckas överleva med split. Till slut hittar jag en scoop och får upp mig på runt 500k av 3 miljoner i spel. Annika har fortfarande ett slott med marker framför sig så har man average ligger man klar tvåa.

Jag lyckas sno blindsen två gånger och då chippar man upp ganska rejält när klockan säger 100k/200k. KGK tripplar upp och bustar faktiskt Annika och Jörgen i en jättepott. Så nu sitter jag, KGK och Anton top tre där jag och KGK har markerna och Anton behöver dubbla upp för att ens ha råd med en dubbel cheese.

Klockan passerar 07:00 och vi började turneringen 14:00. Vi är alla rätt såsiga och jag lyckas floppa superwrap med färgdrag och bäst mörkpokerhand emot Anton som trots kåk på brädan får ta emot två värmande handslag och vi gratulerar honom till tredjeplatsen.

Väl heads up så har jag ca 2.2 miljoner emot KGKs 1.2m. Blindsen lyder 200k/400k så det kändes i princip skicklighetsbefriat. Det tackar jag för då lantbrukaren från Alingsås säkerligen utklassar mig i en slät struktur. Lite tråkigt att sitta i 18 timmar för att sen inte få “spela” om mästerskapet, som dessutom verkar vara en av de mest åtrovärda titlarna under veckan. Första handen får jag QQ642 med en suit och höjer till pott på knapp. KGK får 55AQ7 och synar sig allin. Kommentatorerna påstår att hans hand är en fold, men jag hade tryckt in med bra många AKJ-ish händer från knapp där i hopp om att generera en fold. Flop kommer AT6 med två klöver och vi byter våra kort. Jag förbättrar mig till QQAK4 och KGK sitter med 55A72. Han hittar en tvåa på turn men jag hittar en stege på river för att scoopa och vinna den första SM-disciplinen Sviten Special!

Fantastiskt kul att lyckas vinna ett event som jag inte ens räknar att jag skulle ha en chans i. Sviten är för mig en tävling jag ställer upp i för att ta ett glas vin och socialisera. Men med rätt spring och om man lär sig längs med vägen så går allting! Stort tack till “Bengan” och “Wiseguy” som orkade kommentera hela finalbordet från start till mål.

Jag tycker att vi ska dra lite lärdomar från min seger här innan vi går vidare på nästa blogginlägg och nästa event. Ni som sitter där hemma och läser det här, lyssna noga nu. Kan JAG vinna Sviten-SM, då kan ni också vinna. Tänker ni att SM, det är ju för proffsen, jag har inget där att göra. Håll er till två öl i timmen så slår ni fältet. Ta resan nästa år, utmana er själva och ge er själva chansen att bli svenska mästare. Det är fan så mycket enklare än SM-titel i spjutkastning i alla fall, det kan jag lova. Och kom och hälsa på mig, så bjuder jag på första ölen i baren och ger gärna något tips om ni undrar över något.

Klockan 08:30 går jag och lägger mig. Hilton sover. Den enda som är vaken är Vargen som ylar med närmare €3000 på fickan efter sin auktionsvinst.

Tre timmars sömn senare startar Mörkpoker, “The Saab of Poker”. Hur ska det gå? Fortsätter flytet? Kommer jag bli marinerad i vodka shots i gamla stan som förra årets uppladdning? Kommer Dansken försöka claima sin vinst? Uppföljning kommer. På återseende!

Lämna en kommentar