Coronadepression

”Vi lever i en märklig tid” är ett uttryck som har använts ofta i olika sammanhang genom historien. Därför använder jag mig av just det uttrycket för att beskriva den situation vi alla i världen just nu befinner oss i.

Situationen påverkar oss alla på olika sätt och något som blir väldigt påtagligt för oss som spelar poker som hobby. Att kunna träffas på sin förening med sina vänner och spela lite kort är något som varit en självklarhet för många de senaste 20 åren. Många har också mer eller mindre regelbundet begett sig utomlands för en minisemester i form av en pokerresa.

“Det skapar en illaluktande coronadepression att inte kunna utöva sin hobby.”

De senaste veckorna har fler och fler av de har möjligheterna abrupt upphört. Pokerresorna lyser med sin frånvaro med inställda event, stängda gränser, och flygplan som står på marken. Våra lokala föreningar begränsar tillfällena vi träffas och våra statliga casinon är stängda. Sammantaget är allt det självklart positivt, men det skapar en illaluktande coronadepression att inte kunna utöva sin hobby.

Stöd din lokala pokerklubb

Bakom alla inställda arrangemang och turneringar står också arrangörer, anställda, samarbetspartners och ideella arbetsinsatser som drabbas stenhårt med uteblivna intäkter och med ovissa framtidsutsikter för att driva sina föreningar, verksamheter eller företag vidare. Jag hoppas att ingen aktör eller förening drabbas så hårt att de måste lägga ner sin verksamhet för gott. Att som medlem hjälpa till genom att betala medlemsavgiften till sin lokala förening i den staden där man bor för att täcka de fasta kostnaderna är något vi alla kan göra.

Om det endast handlar om att stilla behovet av själva spelet så finns givetvis de olika kommersiella aktörerna online. Den samlade trafiken online har även ökat senaste veckorna, så tydligen är det exakt så många väljer att göra.

1 licensierad klubb sedan 1 januari 2019

Gällande framtiden för livepokern i Sverige så fortgår arbetet från SVEPOF:s sida med att vi planerar skapa ett närmare samarbete med föreningarna/klubbarna och tillsammans hitta de mest gynnsamma vägarna för hur förutsättningarna bör se ut för att det ska finnas en hållbar situation att driva förening/klubb i Sverige. Sedan 1:a Januari 2019 har en (1st) förening/klubb sökt och fått licens för att bedriva kortspel i turneringsform.

Anledningen till att inte fler valt att söka beror på flera olika faktorer, men främst är det inte hållbart ekonomiskt eftersom kostnaderna är för höga i förhållande till intäkterna. Anledningen till att så är fallet är delvis beroende på att lagstiftningen är utformad utifrån hur marknaden ser ut ifrån en kommersiell aktörs förutsättningar. Ytterligare en anledning är självklart regelverket angående anordnandet av cash game.

Ökat medlemsantal ger förbundet kraft

Förbundet kommer under året fortsätta hålla kontakten med Statskontoret och komma in med en skrivelse över hur vi anser att marknaden bör ändras gällande poker i föreningar/klubbar. Även om spelregleringen började gälla 1:a Januari 2019 så är den ännu inte definitiv, utan Statskontoret har uppdraget att varje år utvärdera spelmarknaden och även inkomma med rekommendationer över vad som bör ändras eller om något är direkt felaktigt.

Svenska Pokerförbundet är den aktören på marknaden som företräder ”folkrörelsepokern” i samhället och om vi växer i medlemsantal växer förbundet i styrka när det kommer till att påverka. Så om ni i fortsättningen vill kunna spela den sortens poker vi alla tycker om är det första steget ni bör ta är att bli medlem i Svenska Pokerförbundet.

Glöm inte heller att stödja er lokala förening.

Vi ses på SM!

Peter Bergman
Ordförande Svenska Pokerförbundet

Detta inlägg har en kommentar

 1. Peter Bergman
  Micke Tiderman

  Hej.
  Jag tycker det är synnerligen olyckligt att flertalet klubbar väljer att fortsätta ha öppet och genomföra pokerturneringar och cg i detta läge.
  Jag vet minst en klubb där en spelare har avlidit i covid-19 och där hen besökte klubben bara någon vecka innan hen avled. Trots detta har klubben öppet.
  Är vi sådana grava speltorskar att vi inte kan pausa vår hobby några månader för att minska risken för spridning?

Lämna en kommentar