Spelinspektionen är en affiliate – del 1

Det är inte olagligt eller moraliskt förkastligt att spela på en sajt som inte har en svensk licens. Oavsett vad licensierade sajter, Spelinspektionen eller Ardalan hävdar. Att staten trycker på hur viktigt det är för dig som spelare handlar inte bara om konsumentskydd, som man försöker få det att låta. Vad konsumentskyddet innebär idag och vad det borde omfatta är det stor skillnad på, enligt mig.

Konsumentskydd ingen svensk företeelse

Konsumentskydd – alltså att du som spelare har ett ”bättre” skydd om du spelar på en sajt som är licensierad av Spelinspektionen (SGA) och att licensen skulle vara någon slags kontrollfunktion av sajten, typ att den är trygg att spela på osv.

Sedan man infört ett licenssystem är alla licensierade aktörer tvungna att ha s.k. omsorgsplikt, vilket är ett konsumentskydd när det kommer till problemspelande. Bra och logiskt.

Att kunna ha en svensk licens är en relativt ny företeelse för online-operatörer. Flera marknader runt om i världen har haft licenser sedan många år tillbaka. Genom att lyfta fram en SGA-licens som någon slags ”riktig” licens är som att hävda att andra regioners licenser inte riktigt håller måttet enligt svensk standard. Lolz.

Kanaliseringen naturlig

SGA (Swedish Gaming Authority) och de licensierade sajterna som betalt stora summor pengar (för en svensson dvs) på att införskaffa licensen, med tillkommande kostnader, trycker givetvis hårt på s.k. kanalisering – att systematiskt styra svenskars spelande till att ske på sajter med svensk licens.

Att de licensierade sajterna vill att du bara spelar på deras sajter är inte underligt. Det är deras affärsidé, ganska ABC right? Du spelar hos dem, de tjänar pengar. Dessutom har de investerat rejäla summor på att anpassa sig för den svenska marknaden.

Klart de inte vill att du ska spela hos någon som inte har en svensk licens. Det är konkurrens på olika villkor. Buhu. Inga konstigheter.

SGA och rev share

Däremot att SGA pushar på det här med kanalisering handlar om att lyfta den svenska licensen som ett måste för att verka i Sverige. Det genererar skatteintäkter från spel. 18%. Dag ut och dag in.

Det är så klart bra för hela Sverige. Det ger också SGA ett större existensberättigande. Någon myndighet måste så klart kontrollera sajter med svensk licens, att de sköter sig osv. Därför vill man styra online-trafiken till dessa sajter som man faktiskt kan kontrollera tack vare licensen.

Men att riksdagen och regeringen, genom SGA, fallerar i att tala om att du som svensk faktiskt får spela på sajter utan svensk licens är ett medvetet val. SGA är en statlig affiliate. En sådan som genererar trafik till online-operatörer. Det bara är så. Ja, SGA gör så klart mer än så. De kontrollerar att restaurangkasinon, föreningar som bedriver lotterier, bingohallar etc. följer rådande lagstiftning osv.

Men de är en online-affiliate.

I del 2 av denna artikel följer jag upp med några konkreta exempel på när du slipper skatta för eventuella vinster även fast operatören inte innehar svensk licens. Det du!

Lämna en kommentar