Degen ska in!

Spelinspektionen har varit i farten igen och ålagt Betsson Group att betala böter. En liten nätt summa på 20 000 000 sek. 20 millz! Som om inte Betsson hade det tufft på svenska marknaden innan den här lavetten.

Betsson har från mars 2019 till mars 2020 erbjudit sina spelare ett MasterCard, fint litet Betssonbrandat kort kopplat till olika förmåner som kortinnehavarna har fått ta del utav. Alltså, mer än bara en första sign-on bonus som är tillåtet enligt lag.  Man trodde sig ha hittat ett sätt att premiera spelare genom att lägga in andra förmåner in på kortet helt enkelt. Typ biljetter till fotbollsmatcher osv. Detta kort marknadsfördes dessutom som ett speciellt kort för Betssons kontoinnehavare osv. Det anser SI är att erbjuda incitament till spelare, vilket ”såklart” strider mot lagstiftningen.

Betsson hävdar att dom aldrig haft intentionen att erbjuda incitament som strider mot lagstiftningen och att man erbjudit kortet till alla och inte bara till kontohavare hos Betsson. Det fungerade inte men tummen upp för försöket.

Inga spelombud i Mellerud

Man har också lyckats landa ett smart partnerskap med 7-Eleven och Pressbyrån där man kunnat köpa värdebevis i kassorna hos dessa enheter. Värdebevis som använts till spel hos Betsson. Här menar SI att bolagen i fråga har varit spelombud åt Betsson och att dessa inte har varit registrerade som sådana. Plus att Betsson inte har haft kontroll över hur värdebevisen har köpts, om det har skett med exempelvis kontanter vilket inte är förenligt med lagen gällande licensen.

Vidare så har inte Betsson en landbaserad licens vilket innebär att de inte få använda sig av spelombud. Här hävdar Betsson att man haft ett annat bolag mellan sig och de s.k. spelombuden som hanterat värdebevisen och att man mottagit banköverföringar.

Cash ain’t king

SI menar att det är licensinnehavarens ansvar att se till att spel läggs med andra medel än kontanter, medel som är beskrivna i lagstiftningen. Vidare menar SI att dessa överträdelser är så pass grova i sig och ihop samt att det skett under en längre period att licensen borde återkallas.

Nu har Betsson vidtagit åtgärder och slutat att erbjuda Mastercard och avslutat samarbetet med bolaget som var aktören mellan Betsson och 7-Eleven/Pressbyrån.  Därmed tycker SI att det räcker med varning och ett litet vite á 20 miljoner. Man kan tänka sig att Betsson överklagar vitesbeloppet och får ner det någorlunda.

I samma veva avgörs även Bethards övertramp från förra året när man erbjöd spel på fotbollsmatcher där flera minderåriga spelare var aktiva. Där var det bara 400.000kr.

Degen ska in!

Lämna en kommentar