Öppet brev till Ardalan Shekarabi

Hej Ardalan Shekarabi!

Svenska Pokerförbundet reagerar starkt på ditt förslag på nya åtgärder mot spelbranschen nu i coronatider. Sedan licenssystemet infördes så har det medfört flera negativa effekter för svenska pokerspelare på grund av ren okunskap från myndighetshåll.

Vi förespråkar diskussion för att spelreglerna ska bli glasklara och skydda konsumenterna, det vill säga spelarna. Sedan den nya spellagen trädde i kraft så har endast en ideell pokerförening sökt licens, flera stängt ner, några gått under jorden och samtidigt har flera kriminella svartklubbar poppat upp. Detta är väl ingen lyckad lag eller ett bra konsumentskydd?

Dina förslag på att öka skyddet för spelarna online under coronakrisen visar också på stor okunskap som vi kommenterar punkt för punkt:

Gränsen för insättningar till ett spelkonto får vara högst 5 000 kronor
per vecka

Om man har spelproblem eller är i riskzonen så är det anmärkningsvärt  att man ska kunna sätta in 5000 kr i veckan på ett spelkonto då det enligt Spelinspektionens hemsida finns 70 licenser beviljade för onlinespel. Vilket innebär att problemspelaren kan spela bort 350 000 kr i veckan. Vad är detta för hjälpåtgärd för att skydda konsumenten?

Åtgärdsförslaget är redan verkningslöst och väger man då in hur pass enkelt det är att ta steget över till olicensierade aktörer så blir ditt och regeringens agerande ännu mer verkningslöst mot just problemspelare  och kan till och medföra en negativ påverkan för folkhälsan.

Samtidigt försämrar ni för de seriösa spelarna som spelar på trav, sport och poker då de sprider ut variansen på flera olika bett/turneringar. Vad händer då? Även dessa spelare tvingas hitta andra alternativ.

Ni tror ni agerar mot oseriösa aktörer medan ni i själva verket agerar mot är de seriösa spelbolagen som betalat licensen när ni begränsar för de seriösa spelarna. Vilket i förlängningen minskar lönsamheten att  bedriva seriös spelverksamhet i Sverige.

Ange gränsen på speltid

Även här är det stor skillnad på om man köper in sig i en pokerturnering som tar flera timmar för samma peng än att sitta och knappa på en slottsmaskin där pengarna kan spelas bort på sekunder. Ni måste börja  skilja på turspel och skicklighetsspel. Det är omöjligt att i dagsläget införa begränsningar så länge alla sorts spel är ihopbuntade.

Svenska Pokerförbundet föreslår följande åtgärder:

Separera skicklighetsspel och turspel

Vi föreslår att ni separerar så kallade skicklighetsspel som poker, sport och trav till en egen del och turspel som roulette, slottsmaskiner och lottospel till en annan.

Uppdatera spelpaus

Uppdatera avstängningssidan spelpaus.se så att man kan välja om man vill stänga av sig från vissa spel eller allt.

Involvera kunnigt folk för att styra upp spellagen

Istället för att fortsätta ta kontraproduktiva och ödesdigra beslut som försämrar både för konsumentskyddet, folkhälsan och seriösa aktörer. Så föreslår vi att ni involverar kunnigt folk så spellagen kan styras upp  ordentligt. Tittar man bara på pokern så har ni misslyckats på flera  punkter. Vi i Svenska Pokerförbundet träffar dig gärna och hjälper till för att styra upp pokervillkoren så de blir bättre för både konsumenter,  aktörer och myndigheter.

Med vänlig hälsning

Svenska Pokerförbundet

Detta inlägg har en kommentar

Lämna en kommentar