Analys: Är Dan Bilzerian en bluff?

De flesta pokerspelare känner säkert till Dan Bilzerian – mannes som kallas “kungen av Instagram” och som påstår sig ha byggt upp hela sin förmögenhet på att spela poker. Något som blivit kraftigt ifrågasatt av den samlade pokercommunityn.

Det är svårt att veta vilken inställning Bilzerian har gällande pokerstrategi då han mestadels spelar privata highstakes games. Patrick Harvey från Upswing Poker har därför analyserat en heads-up cashgame session som Bilzerian spelat (på Bill Perkins konto) vilken livestreamades på Twitch, för att ge dig en unik inblick i hur Bilzerian verkligen spelar poker.

Hand #1: Springer som Dan

$10/$20 Heads Up NLH. Effektiv stack $3 648

Bilzerian får på big blind.

Motspelaren höjer till $50, Bilzerian slår om till $264.

Ananlys: Bra omslag av Bilzerian är ett standardomslag i den här spotten mot lösa öppningsranger från knappen när man spelar heads up.

FLOP ($519):

Bilzerian betar  $346, motspelaren synar.

Analys: Ett bra värdebet från Bilzerian med nästnötflush.

TURN ($1211):

Bilzerian betar $807, motspelaren synar.

Analys: Turn förändrar ingenting för Bilzerian som betar 66% pot, vilket är en rimlig bet size då han har en lagom all-in bet på river  om hans motståndare synar.

RIVER ($2826):

Bilzerian går all-in för $2235, motspelaren synar.

Analys: Bilzerian har nästnöten och ett solklart läge att stoppa för värde. Tursamt för honom visar motståndaren upp för lägre flush.

Resultat

Bilzerian visar och vinner potten på $7300.

Motståndaren muckar

Hand #2: En ambitiös bluff

$10/$20 HU NLH. Effektiv stack $7957

Bilzerian får på big blind.

Motspelaren höjer till $60, Bilzerian slår om till $260, motspelaren synar.

Analys: QTo är en spelbar hand mot en knappraise, men Bilzerians beslut att 3-beta är ett misstag. Om motspelaren bestämmer sig för att 4-beta här befinner sig Bilzerian i en dålig sits där han antingen synar (mot en start range) eller foldar (och ger upp handens värde). Höga offsuit-händer som denna gör sig mycket bättre som en syn.

Flop ($519):

Bilzerian betar $260, motspelaren slår om till $620, Bilzerian slår om igen till $1780, motspelaren synar.

Analys:  Även om han missar floppen helt, passar brädan Bilzerians range bättre då han är den som 3-betat, så att skjuta ett litet c-bet korrekt spel. Ett ännu mindre bet hade varit ännu bättre (ca 33% pot ist. för 50%), men sizen är helt ok.

Bilzerian har en enkel fold när motspelaren slår om. Hans range i den här spotten innehåller många starka händer som kan spela vidare mot en raise (AK-ATo, KK-99, färgdrag), så den här handen som är i botten av hans range ska in i mucken.

Bilzerien var uppenbarligen lite lost i handen och frågar Bill Perkins vad han bör göra i den här spotten. Perkins svarar “raise eller fold” varpå Bilzerian går för det första alternativet och genomför på (dålig) inrådan en 3-bet på floppen till $1780.

Turn ($4080):

Bilzerian betar $2420, motspelaren synar.

Analys: När motspelaren synar omslaget på flop borde Bilzerian ha viftat vit flagg med sin bluff utan något som helst värde. Hans motspelares range består av trissar, kåkar och kanske färgdrag och Bilzerian kan inte räkna med att någon av dessa händer lägger sig.

River ($8910):

Bilzerian går all-in för $2497, motspelaren synar.

Analys: Rivern möjliggör en flush så nu finns det ingen hand i hans motspelares range som kommer att folda för en river-shove, särskilt som hans all-in är mindre än 30% av potten.

Vid den här tidpunkten i streamen hör man hur Bill Perkins försöker förmå Bilzerian att ge upp handen, något som inte får önskad effekt då Bilzerian går för det och motspelaren plockar hem en fin pott.

Resultat

Motspelaren visar upp och vinner potten på $14k.

Hand #3: Par i ess

$10/$20 HU NLH. Effektiv stack $9480

Bilzerian får på knappen.

Motspelaren höjer till $60, Bilzerian slår om till $260, motspelaren synar.

Analys: Bilzerian plockar upp preflopnöten och 3-betar till 13bb över en 3bb raise. Han gjorde såklart helt rätt i att slå om, men en större bet size hade varit att föredra då stackarna är mycket djupa (475bb).

Flop ($519):

Bilzerian betar $346, motspelaren synar.

Analys: En bra flopbet av Bilzerian med sitt överpar.

Turn ($1210):

Bilzerian betar $810, motspelaren synar.

Analys: Med en låga stegen bör Bilzerian luta mot att checka eller beta litet då motspelaren sällan synar en så pass stor bet med en sämre hand.

River ($2830):

Bilzerian betar $1880, motspelaren synar.

Analys: Rivern parar brädan och Bilzerian väljer att gå för en tunn värdebet. Denna bet är alldeles för tunn. Om hans motspelare synar får han som bäst en split med samma stege och vi värsta fall är han uppe mot en högre stege eller en kåk.

Det hade varit mer logiskt för Bilzerian att istället checka river och syna en bet, och på så sätt göra om sin hand till en “bluff-catcher” för att fånga upp bluffar som spruckna färgdrag.

Resultat

Bilzerian visar

Motspelaren visar och vinner potten på $7k med högre stege

Hand #4: Sessionens största pott

$10/$20 HU NLH. Effektiv stack $9250

Bilzerian får på knappen

Bilzerian höjer till $60, motspelaren slår om till $260, Bilzerian 4-betar till $680, motspelaren synar.

Analys: Bilzerian gör en standardöppning från knappen och får ett omslag. Med en hand som denna bör han oftast syna, och alltid syna när stackarna är närmare 100bb.

Men då stackarna är djupa (412bb) är det rimligt att 4-beta då och då med en hand som denna.

Flop ($1360):

Motspelaren checkar, Bilzerian betar $910, motspelaren synar.

Analys: Beten på flopp är rimlig, men hans hand är inte stark nog för att beta 3 gator för värde. Han bör därför vara inställd på att checka någon gata.

Turn ($3170): 

Motspelaren checkar, Bilzerian betar $2140, motspelaren synar.

Analys: Bilzerian har en mycket stark hand här, men den andra damen på turn bör generell sett inte passa hans range. Istället för att beta stort bör han spela handen som han spelar kungar eller ess. Med andra ord bör han checka bakom för att fånga upp en bluff på river.

River ($7400):

Motspelaren checkar, Bilzerian går all-in för $5550, motspelaren synar.

Analys: När hans motspelare checkar en tredje gata har Bilzerian en enkel shove för värde. Oturligt nog har han blivit trappad av en kåk med  .

Den här handen var definitivt en cooler för Bilzerian, men om han hade valt att checka på antingen flopp eller turn hade han kunnat undgå att förlora hela stacken på 412bb.

Resultat

Bilzerian visar

Motspelaren visar och vinner potten på $18510.


Slutsats: Baserat på den här sessionen står det ganska klart att Bilzerian får det tufft att vinna mot duktiga spelare online. Hans aggressiva spelstil fungerar i enkla highstakes-games, men han är en riktig fisk på nätet. / Patrick Harvey Upswing Poker

Hade du spelat någon av händerna annorlunda? Kommentera gärna nedan!

Lämna en kommentar