Dybban is back!
Publicerad

Simon “dybban” Lindell, pokerproffs och ikonisk krönikör, tidigare på bl.a. Svenska Spel, står åter överst på podiet. Under söndagskvällen tog han hem Söndagssteken, en turnering han vunnit flertalet gånger tidigare. Vi fick fatt i en segerrusig “dybban” för att höra efter hur det går med grinden, när han kommer plocka upp pennan igen samt om hans samarbete med communityn the Gambling Cabin.

Grattis! Första klonken sen du kom tillbaka. Hur känns det?

-Tack! Känslan av att vinna en pokerturnering är alltid speciell. Det är kul så klart och gör att man får lite semi-hybris…

Hur kommer det sig att du tog paus?

-Jag kände rätt snabbt när vi fick vårt första barn för snart fyra år sedan att det skulle bli svårt att fortsätta med pokern. Jag ville inte vara en pappa som var vaken på nätterna och sov på dagarna. Sen fick vi lillebror bara drygt 1,5 år senare. Att ha två små barn som båda har energi till att driva runt ett halvstort kärnkraftverk gör att man ändrar prioriteringar i livet. Pokern passade helt enkelt inte in i livspusslet.

“Så fort man får lite volym i spelet så känns det som den gamla formen närmar sig.”

Berätta lite om turneringen? Är den favoriten på söndagarna?

-Under min pokerkarriär byggde jag större delen av min rulle på Svenska Spel, främst då genom cash game. Men jag hade något år där jag även satsade på turneringar och vann deras ranking. Så jag är uppväxt med Söndagssteken, vilket gör att den har en lite speciell plats i mitt hjärta helt klart.

Hur mycket lirar du nu?

-Det sitter väl fortfarande i ryggraden att lira någon turnering på söndagarna då och då. Brukar även vara med i Gambling Cabins Homegame på onsdagar för gött snack. Det är ju fortfarande väldigt roligt med poker. Nu när goe Tegnell sagt åt oss att helst sitta hemma så har det dock blivit poker varje kväll och så fort man får lite volym i spelet så känns det som den gamla formen närmar sig.

Spelar du något live?

-Att spela live är fortfarande det roligast jag vet! Jag går hellre och spelar en live-session cash game än går ut på krogen eller mölar i mig popcorn på bio. Där tycker jag också att jag håller hyfsad nivå fortfarande så jag har försökt att spela någon gång i veckan i snitt i alla fall. Jag försöker även spela de stora turneringarna på CC.

Simon tillsammans med Martin Jacobson när han tagit sig till finalbordet i WSOP Main Event 2014.

Du har påbörjat ett samarbete med the Gambling Cabin, berätta!

-När jag drog ner på pokern så var det ett fint läge att ta tag i sportspelet istället. Jag har alltid sysslat med sportspel på sidan, men nu fick det bli förstavalet istället. Inga nattpass och ett mer inrutat liv som passar en numera medelålders herre som jag. Det började med att Bengan (Bengt Sonnert) hörde av sig och undrade om jag ville vara med och snacka lite fotboll i nån stream. Jag gillade verkligen Stugan och allt som det stod för.

“Stugan har gett mig ett sammanhang där det både går att få bra råd kring sitt spelande men framför allt något att hålla i handen och ett gäng att skratta med.”

-Sättet de promotar spel på, att vi spelar för att ha kul och att det är gemenskapen som står i fokus. Så det uppstod kärlek och idag har jag och Bengan bland annat en Stryktipspodd som vi släpper varje vecka och så har jag gästat ett par poker-streams. Jag kommer nog alltid se mig som en spelare, vilket kan vara rätt ensamt. Stugan har gett mig ett sammanhang där det både går att få bra råd kring sitt spelande men framför allt något att hålla i handen och ett gäng att skratta med. Det är som att ha två förhållande, ett med sambon och ett med Stugan. Jag älskar båda.

Kan vi förvänta oss lite alster från dig nu när du är tillbaka i gamet?

-Jag har väl alltid haft en tanke på att ta upp skrivandet på ett eller annat sätt, för det ger så mycket tillbaka. Men när jag skrev regelbundet, minst en krönika i veckan, så behövde jag verkligen tvinga mig själv att producera texter. Det var blod, svett och tårar på slutet, haha. I grunden är jag fortfarande en lat pokerspelare som behöver en spark i baken för att komma in i det där igen. Så vi får väl se, jag stänger inga dörren för att ta upp pennan igen om någon sparkar mig tillräckligt hårt…

Finns det någon chans att vi får se dig på live-SM i Tallinn till hösten?

-Det är rätt sjukt, efter att ha kuskat runt i så många år och spelat i så många länder och städer så har jag faktiskt inte varit på en enda pokerturnering utomlands sen jag fick barn. Har inte ens varit i Vegas efter att ha varit där sju år på raken. Men det har varit en välbehövd paus, tror jag. Jag var ett vrak varje gång jag kom hem från en poker-resa för då går jag in för allt till hundra procent. Jag har aldrig varit en kille som sitter med solglasögon och hörlurar. Live-turneringar har varit en ren glädje för mig och då ingår det ett par bärs och gott snack. För det är så poker ska spelas! Så Poker-SM skulle säkerligen passa mig som turnering, men jag kan inte lova något. Haha.

The Gambling Cabin vann lagpoker-SM 2018. Utan “dybban”.

Hur funkar det att vara småbarnsförälder och pokerspelare egentligen?

-Nä, det var väl just det här som fick mig att dra mig tillbaka. Jag fick ingen sinnesro i att sitta och spela när ungarna var så små och allt vad det innebär. Bara tanken på att bli ”störd” gjorde att man spelade lite mer forcerat. Det är därför som jag också valt live-spel före nätet när jag ändå spelat. För att då känns det mer som att åka i väg till kontoret, ett jädra roligt kontor men ändå.

“Jag har nog haft en rätt romantisk bild av hur det skulle bli att ha barn. Men det körde över mig som en ångvält.”

-Jag har nog haft en rätt romantisk bild av hur det skulle bli att ha barn. Men det körde över mig som en ångvält, hur mycket det faktiskt påverkade livet. Som tur är har jag en sjukt stabil norrländska vid min sida som dragit det största lasset. Så jag har henne att tacka för att jag lever idag, haha. Barn är roliga, det kan kännas övermäktigt att rodda med två virvelvindar hemma. Men så kryper äldsta sonen upp i knät på en när man precis är på väg att googla ”adoptera bort barn” och säger ”jag älskar dig pappa”. Då är det lätt att förlåta att han precis höll på att strypa lillebror med en snuttefilt två minuter tidigare…

Dybban har spelat in drygt 850 000 kr i livesammanhang, vilket resulterar i en 361:a plats på Hendon Mob Sweden All Time Money List. Hans största livecash är från maj 2015 då han blev “runner up” i Spring Poker Week No Limit Hold’em  5600kr för 184 000 kr.

Vi hoppas på att få se mer utav “dybban” framöver!

Lämna en kommentar