WSOP då och nu
Sedan i söndags är World Series of Poker Europe igång på King’s Resort i Rozvadov, Tjeckien. Detta är den tolfte gången som Poker-VM arrangeras även i Europa.

Det var 2007 som man för första gången testade att förlänga sommarens VM-äventyr i Las Vegas med WSOP Europe. Då arrangerades det i London och på grund av att inget enskilt kasino kunde stå värd för eventen på grund av platsbrist spelades det på tre olika tills det att alla rymdes på The Empire mitt på Leicester Square.

Till skillnad från i år när man har hela 15 event som spelas under två veckor så var det bara tre första året men inte mindre stjärnspäckat för det. Alla de största namnen på pokerstjärnhimlen hade tagit sig till England men när krutröken lagt sig så hade en helt ny stjärna fötts. Dessutom hade vi korat den yngsta världsmästaren någonsin.

Annette_15

Den då blott 19 år gamla Annette Obrestad från Norge hade bara spelat live i drygt ett halvår sedan hon dök upp i EPT Köpenhamn. Det viskades mycket i kulisserna om att denna tjej var den beryktade “Annette_15” som skördade stora framgångar på PokerStars sedan några år tillbaka. Men kunde det verkligen vara så att hon, nyss fyllda 18, börjat spela vid just 15 års ålder som hennes nick antydde?

Efter att jag ställt mig och följt henne från railen där i Köpenhamn så var jag övertygad när jag gick in i mediarummet. Hon var totalt orädd, precis som spelaren jag följt online i de största turneringarna och högsta sit & go:sen. Jag minns hur jag hintade till PokerStars att man borde signa henne innan någon annan hann före och innan hon hann vinna något stort. Att det skulle bli så stort som det blev hade inte ens jag kunnat tro vid det laget.

Historiskt på fler sätt än ett

WSOPE Main Event 2007 hade 362 startande spelare. Nere på finalbordets nio ställdes Annette mot bland andra svenskarna Johannes Korsar och Magnus Persson, Theo Jörgensen och John Tabatabai efter att den gode Gus Hansen bubblat på tionde plats. Efter att ha stött och blött inne i tv-studion i många långa timmar så stod till slut den unga Annette som segrare efter att ha slagit John Tabatabai heads-up. Där och då hade jag väldigt god lust att säga “vad var det jag sa?” men istället gav jag denna härliga tjej en stor kram och ett grattis till en mycket välförtjänt seger.

WSOPE skrev historia på mer än ett sätt där inne på The Empire den natten. Media var som galna. Om det är något som genererar klick så är det sådana här vinnare.

I skriven stund är WSOPE inne på det fjärde eventet. Hittills har det varit skralt bland svenska flaggor i startlistorna men ju närmare Main Event vi kommer hoppas vi att de blågula spelarna trillar in.

Lämna en kommentar